„Szaladunk-rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem”
Fehér Rózsa és férje, Fehér Ákos, a világot látott emberek tapasztalataival felvértezve álmodták meg üzletüket a Budai utcai Piaccsarnokban működő Pillanat Pékség és Kávézót.
– Rózsa, kezdjük az elején, mekkora kört kellett tenniük ahhoz, hogy megérkezzenek ide, ahol most tartanak, a saját kávézójukhoz?
– Rendkívül izgalmas út, és sokrétű munkatapasztalat áll mögöttünk, én eredetileg nemzetközi tanulmányokat végeztem, voltam angol tanár, idegenvezető, végül a vendéglátásban kötöttem ki, ahogyan a párom, Ákos is. Bőven volt időnk a szakma minden fortélyát megismerni. Most, én úgy szoktam mondani, a jelenlegi fő foglalkozásom az anyaság. A gyerekek mellett, minden anyukának van valamilyen hobbija, horgol, varr, naplót, blogot ír, kertészkedik, én kenyeret sütök. Ez olyan, mint egy szükséges terápia. Pláne úgy, hogy a férjemtől és a környezetemtől is megkapom hozzá a támogatást.
– A kenyér szeretete nem új keltű érzés, de ez a fajta ragaszkodás, amit Ön érez, már ritkább. Minek köszönhető?
– A kenyérhez fűződő érzéseim már gyermekkoromban mélyen belém vésődtek. Nagyapámtól sokat hallottam a „mindennapi kenyerünk” kifejezést és a friss kenyér íze, illata mindig velem volt, a világ bármely pontján is jártam.
Az érdeklődésemet a pék szakma iránt elsősorban Franciaországnak köszönhetem. Az ott kóstolt barna, hagyományosan sütött friss bagett teljesen elvarázsolt. A pékségből kiszivárgó vajas croissant illatát, mely az utcáról becsalogatta a megéhező járókelőket, a mai napig az orromban érzem.
– A jelek szerint a kezdetben még hobbi, mára már üzletté nőtte ki magát. Mi volt az eredeti cél és miért a piacra esett a választás?
– Mivel tényleg jól sikerültek a kenyereim, a környezetünkben élők is rendelni kezdtek tőlem. Hamarosan be kellett látnunk, hogy a sütést ki kell vinni a konyhából. Pici lett a lakás, tevékenységem komolyabb gépesítést, nagyobb teret kívánt. Ennek köszönhetően jött a gondolat, hogy nyissunk egy üzletet.
Mivel mi külföldről költöztünk haza, nekem az összes szociális kapcsolatom itt a piacon köttetett. Mikor a kislányom megszületett, én szinte mindennap eljöttem vele. Imádtam, mert mindenki szóba állt velem. Mikor kiderült, hogy van rá lehetőség, számunkra nem volt kérdés, itt a piacon szeretnénk megvalósítani az álmunkat.
– Meséljen az üzletükről, mennyiben sikerült megvalósítani az elképzeléseket, illetve milyen további célok lebegnek még a levegőben?
– A kávézónk ebben az évben még próbaüzemmódban működik. Gyűjtögetjük a tapasztalatokat, melyek az eddigiek alapján nagyon kielégítőek. Az üzletünk és a hozzá tartozó terasz kialakításából igyekeztünk a lehető legpraktikusabban a lehető legtöbbet kihozni. A kávézó infrastruktúrájának kialakításánál a számunkra legfontosabb szempontokat vettük figyelembe, a kemencés sütést, a nagy mennyiségű kávé lefőzéséhez alkalmas feltételeket és a gyors kiszolgálás lehetőségét. Ahhoz, hogy egy üzlet jól működjön, a tárgyi feltételeken kívül elengedhetetlen a megbízható, minőségi kínálat is. Termékeink saját etetésű kovásszal készülnek, magas minőségű búzából, adalékanyag mentesen. Egyelőre három állandó péktermékünk van, a cookie zab keksz, vajas croissant és a kemencében sült kenyér. Minden péktermékünket kovásszal készítjük, mert így egészségesebb és nagyon finom.
Másik lelke az üzletünknek a kávé. Jó minőségű olasz kávét kínálunk. A kávé első kritériuma szerintünk, tapasztalati úton haladva az, hogy tejkrémmel készülő barista kávét igyon, aki a kávéért fizet. Annak köszönhetően ugyanis, hogyha a tej ezzel a technikával van gőzölve, édesebb, finomabb marad.
Célunk, hogy a piacon egy kellemes, hangulatos kávézót üzemeltessünk, megfizethető áron. Illetve előrendelési rendszert szeretnénk létrehozni, ahogyan régen a faluhelyeken is működött, hogy megfelelően fel tudjunk készülni a fogyasztói közönségre. Mert ha ezt jól skálázzuk, akkor nagyobb igényt tudunk kielégíteni és azt a többletet, amit a feleslegen megspórolunk, azt a vendégeinknek minőségben visszaadjuk.
– A Pillanat elnevezés mögött mi rejlik? Miért kapta éppen ezt a nevet?
– Szaladunk-rohanunk, miközben az élet velünk fut úgy, hogy közben nem állunk meg egy pillanatra sem. Pedig azoknak a pillanatoknak, amelyekkel foglalkozunk, van töltete. Ha az ember egy-egy pillanatot meg tud ragadni a napban, ami jó és csak az övé, legyen az egy krémesen lágy kávé elfogyasztása egy illatozó vajas croissant-tal, akkor az szinte biztos, hogy ez az élmény képes táplálni, meghatározni az ember egész napját. Erről szól a mi kis üzletünk.
Puskás Tünde