A piaccsarnokban található mézes standok bő kínálata előfordulhat, hogy elbizonytalanítja a vásárlót, melyik fajta mézet is válassza? Noha tudja jól, a méz minden fajtája tökéletes választás. Most a selyemfű mézről osztok még néhány gondolatot, mely fajta valódi Hungaricumnak számít.
A selyemfű méz, másnéven vaddohány vagy selyemkóró, különlegesen illatos és intenzív ízű. Méze világos, hasonló az akácéhoz, csak egy árnyalattal sötétebb. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik a virágporát, így allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó hatású és szervezeterősítő. Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. A selyemfűméz íze roppant különleges. Igazi csemegeként is ehető finomság, vagyis nyersen történő fogyasztása valóságos illat és íz élményt nyújt. Eme tulajdonságának köszönhető például az is, hogy a méhészek előszeretettel keverik össze a selyemkóró mézet valamilyen más típusú mézzel, hogy erős aromája által fel tudják javítani az enyhébb ízű méztípusokat.
Mindenkinek érdemes lenne megismerkednie ezzel a magával ragadó ízvilágú és illatú, gyógyhatású méztípussal.