A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Slow Food Kiskunság részvételével megvalósuló Slow Food-CE Európai Uniós projekt keretén belül a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának szervezésében előadásokra kerül sor.
A konferenciákon és előadásokon általában az egészséges táplálkozással, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos témák kerülnek terítékre – különös tekintettel a hazai hagyományok, a biológiai környezet, a globalizációs ártalmak és az éghajlatváltozás kihívásaira.
Az első kecskeméti Slow Food konferenciát 2018. november 29-én a Neumann János Egyetem, Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Filius előadó termében (6000 Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.) rendezik meg.
A 17 órától kezdődő, közel kétórás programban az érdeklődők két előadást is meghallgathatnak a parlagfűről – melyek egészen más szempontból is vizsgálni fogják ezt a közismert allergént. A harmadik előadás pedig az őshonos magyar almafajtákról, különleges alkalmazkodó képességükről, értékeikről és megőrzésüknek lehetőségeiről szól majd.
Az előadások végeztével a résztvevők kerti sétát tehetnek a Petőfi Gyakorló Általános Iskola öko-kertjébe és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar hidrokultúrás kísérleti területére; majd a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Feldolgozó üzemének Slow Food termékeiből kóstolhatnak.
A részletes program:
SLOW FOOD Konferencia
- november 29.
17.00 óra
Neumann János Egyetem, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar,
Filius előadó terem
6000 Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.
16.30 Regisztráció
Megnyitó – a konferenciát megnyitja Dr. Palkovics András a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja
Köszöntő – a konferencia résztvevőit köszönti Gaál József a KMJV alpolgármestere
17.15 I. ELŐADÁS – Dr. Pölös Endre – A parlagfű mint gyom és mint bioherbicid
- ELŐADÁS – Dr. Király Ildikó – Az őshonos magyar almafajták mint funkcionális élelmiszerek
17.45 III. ELŐADÁS – Szabó Csaba – A parlagfű kivonat mint bio-herbicid
Kerti séta a Petőfi Gyakorló Általános Iskola öko-kertjébe és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar hidrokultúrás kísérleti területére
Állófogadás és Termékbemutató a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Feldolgozó üzemének SLOW FOOD termékeiből