A Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Slow Food Kiskunság részvételével megvalósuló Slow Food-CE Európai Uniós projekt keretén belül a Neumann János Egyetem Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának szervezésében előadásokra kerül sor.

A konferenciákon és előadásokon általában az egészséges táplálkozással, a környezettudatos életmóddal kapcsolatos témák kerülnek terítékre – különös tekintettel a hazai hagyományok, a biológiai környezet, a globalizációs ártalmak és az éghajlatváltozás kihívásaira.

Az első kecskeméti Slow Food konferenciát 2018. november 29-én a Neumann János Egyetem, Kertészeti és Vidékfejlesztési Karának Filius előadó termében (6000 Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.) rendezik meg.

A 17 órától kezdődő, közel kétórás programban az érdeklődők két előadást is meghallgathatnak a parlagfűről – melyek egészen más szempontból is vizsgálni fogják ezt a közismert allergént. A harmadik előadás pedig az őshonos magyar almafajtákról, különleges alkalmazkodó képességükről, értékeikről és megőrzésüknek lehetőségeiről szól majd.

Az előadások végeztével a résztvevők kerti sétát tehetnek a Petőfi Gyakorló Általános Iskola öko-kertjébe és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar hidrokultúrás kísérleti területére; majd a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Feldolgozó üzemének Slow Food termékeiből kóstolhatnak.

 

A részletes program:

 

SLOW FOOD Konferencia

  1. november 29.

17.00 óra

Neumann János Egyetem, Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar,

Filius előadó terem

6000 Kecskemét, Mészöly Gyula tér 1-3.

16.30 Regisztráció

Megnyitó – a konferenciát megnyitja Dr. Palkovics András a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar dékánja

Köszöntő – a konferencia résztvevőit köszönti Gaál József a KMJV alpolgármestere

17.15 I. ELŐADÁS – Dr. Pölös Endre – A parlagfű mint gyom és mint bioherbicid

  1. ELŐADÁS – Dr. Király Ildikó – Az őshonos magyar almafajták mint funkcionális élelmiszerek

17.45 III. ELŐADÁS – Szabó Csaba – A parlagfű kivonat mint bio-herbicid

Kerti séta a Petőfi Gyakorló Általános Iskola öko-kertjébe és a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar hidrokultúrás kísérleti területére

Állófogadás és Termékbemutató a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar Feldolgozó üzemének SLOW FOOD termékeiből