„Családi összefogással formált Szentkúti Farm sikertörténete”
Szappanos Gézáné Betti a Szentkúti Farm név alatt működő üzletben, második éve árul feldolgozott, füstölt mangalica és sertésből készült húskészítményeket a Kecskeméti Piacon.
– Minek hatására fogalmazódott meg a családban a saját vállalkozás gondolata?
– Valójában több oka is volt. Petőfiszálláson élünk és egy elég nagy gazdasággal, nagy családdal rendelkezünk. Házasságunkból hét gyermekünk született, így az átlagnál több szájat kellett etetnünk, ami magával vonta a nagyobb gazdaság igényét, a több állatot. Mivel sokat vágtunk disznót, a környezetünkben is egyre többen kértek a feldolgozott termékekből, ízletesnek találták. A sikeren felbuzdulva pattant ki a férjem és fiam fejéből a gondolat, hogy érdemes lenne komolyabban foglalkozni a feldolgozással, az értékesítéssel. Először Kiskunfélegyházán próbáltunk szerencsét, majd jött a lehetőség a Kecskeméti Piacon: megüresedett egy üzlethelyiség, ahová hamarosan átköltöztünk.
– Meséljen egy kicsit a gazdaságukról és a farmjukon folyó húsfeldolgozásról!
– 6-7 hektáros farmon gazdálkodunk, mely több tanyából áll. Mangalica, sertés, birka, szárnyasok, szinte mindenféle haszonállat megtalálható a gazdaságban. A baromfiudvart népesítik a kakasok, tyúkok, gyöngytyúkok, kacsák. A birka állományunk úgy 180 darabból áll, míg sertésből 450 darabot tartunk. Antibiotikumot nem kapnak, ha betegek, a csirkéket is kamillateával ápolgatjuk. Megpróbálunk minden, az emberi szervezetre káros anyagot kiküszöbölni. Fél évente kapunk ellenőrzést a körzeti állatorvos személyében, továbbá vízmintát kell leadnunk. Nálunk minden hivatalos, a termékeink is bevizsgáltak.
A húsfeldolgozáshoz külön vágó és feldolgozó épületet hoztunk létre, amely megfelel az Uniós előírásoknak. Építettünk hozzá hűtőházat raktárakkal, így nagy mennyiségben is tudunk tárolni. A feldolgozóból kikerülő termékek, mind kézzel készülnek. A kolbászhúst is kézzel keverjük be.
– Népes családot tudhat magáénak. A gyerekek mennyire veszik ki a részüket a napi feladatokból?
– Mindenki dolgozik. Szűk családon belül oldjuk meg a gazdaság vezetését, az állatok ellátását, gondozását és természetesen a húsfeldolgozást is. És mivel már a gyerekek is nagyobbak, ki tudják venni mindenből a részüket.
– Mi az, ami a termékeikre jellemző, azonkívül, hogy kézművesek?
– Csak és kizárólag természetes alapanyagokkal dolgozunk. Sem érlelőt, sem ízfokozót vagy tartósítószert nem használunk. Kizárólag bio fűszerekkel, nyers fokhagymával és nem granulátummal ízesítünk. A minőségi termékek szempontjából ez is nagyon fontos. Minden termékünk friss, azt adom el, amit én magam is megennék.
Árukészletünk színes skálájához nagymértékben hozzájárulnak a vásárlói vélemények, kívánságok, amit a piacon összegyűjtök, hazaviszem, leteszem a családi asztalra, körül üljük és megpróbáljuk megvalósítani. A férjem nagyon kreatív, az esetek többségében ő a kivitelező ötletgazda.
– Ön szerint befolyásolja-e a forgalmat a vásárlókkal fenntartott kapcsolat milyensége?
– Mindenképpen. Nagyon sokat beszélgetünk velük, ezáltal megismerjük őket és közelebb kerülünk egymáshoz. A rájuk irányuló figyelmünknek, a minőségi termékeinknek, a megbízhatóságnak és a tiszta, rendes üzletnek köszönhetően igen gyorsan megszerettek bennünket. A vevők bizalmát elérni egyébként nem könnyű dolog. Jelenleg is sok visszajáró ételallergiás vásárlónk van, akik először csak kóstolóba mertek vinni a termékeinkből. Mivel azonban készítményeink semmilyen panaszt nem okoztak, rendszeres látogatói és vásárlói lettek az üzletünknek.
– Vannak-e esetleg olyan jövőbeli tervek, melyek már érnek vagy folyamatban vannak?
– Igen, több is. Szeretnénk növelni az állatállományt, a hűtőházat fejleszteni. Ezeken felül szeretnénk megvalósítani egy Falusi asztal néven futó programot, mely arra lenne hivatott, hogy minél többen megismerjék a tanyasi életet; ne csak tévénézői legyenek, hanem részesei is ennek a hangulatnak. Bizakodunk benne, hogy minél hamarabb valóra válik ez az álmunk is.
– Árulja el, mi a titka? Mosolyog, jó kedvű, mi az a hajtóerő, ami ezt a hihetetlen energiát biztosítja Önnek?
– A gyerekek. Miattuk muszáj többszörös erővel „húzni a lapátokat”. Látássérült gyermekeink vannak, nem sok választási lehetőséggel. Nehéz, sokszor fáradtak vagyunk, de már megszoktuk. Szeretem az embereket, szeretek velük foglalkozni, belsőséges viszonyt kialakítani, beszélgetni, nevetgélni. Ebből is töltekezem!
Puskás Tünde