„…azt gondoltuk, a homoktövis termesztése nem túl megterhelő feladat”
Balaton Mária kecskeméti őslakos, aki már közel öt éve foglalkozik homoktövis termesztéssel és a Budai utcai piacon homoktövisből készült natúr levet forgalmaz.
– Meséljen nekünk arról, minek köszönhetően terelődött élete más irányba?
– Sok szakmát kipróbáltam eddigi életem folyamán, de egyre inkább vonzott a természetes életmód, a természetes táplálkozás iránti vágy és igény. Ahhoz, hogy őstermelő lettem, hozzájárult a tulajdonomban levő terület, mely segítsége nélkül nem tudtam volna megvalósítani az elképzelésemet, a homoktövis termesztést.
– Miért éppen a homoktövis termesztést választotta?
– Volt egy hektárnyi területem, ami parlagon hevert, kiaknázásra várt. Beszélgetéseknek és a talajvizsgálati eredménynek köszönhetően döntöttem úgy – ennek már ötödik éve -, hogy megpróbálom ezt az egyre jobban népszerűvé váló gyümölcsöt termeszteni.
– Mennyire nehéz a homoktövis termesztése, milyen gondozást igényel?
– A kapott információkból merítve azt gondoltam, a homoktövis termesztése nem túl megterhelő feladat. Ezek az információk a gyakorlatban másképpen néztek ki. Főleg szüret idején. Sajnos az utóbbi időben megjelentek olyan kártevők, melyek azelőtt nem voltak jellemzőek a környéken. A poloska minden gyümölcs nedvét szívja, így a homoktövisét is. Így szépen „vitalizáljuk” a poloskákat! Egyelőre még sajnos nem tudjuk, a jövőben hogyan fogunk védekezni ellenük, mivel a homoktövis nem igényel permetezést és nem is nagyon kaphat. Egyébként gondozása a gyümölcsfákhoz hasonló: gyomtalanítás, öntözés. A homoktövis elég nehezen telepszik meg, szereti a laza talajt, sekélyen gyökerezik. Amikor viszont gyökeret ver, szinte lehetetlen kiirtani. Nagy tápanyag igénye nincs.
– Hogyan kell elképzelni a homoktövis szüretet?
A homoktövis termesztés sarkalatos pontja a szüret. Ugyan már folynak próbálkozások a gépesített szüret megvalósítására, jelenleg azonban még kezdeti stádiumban van. Kézzel szüretelünk. Elsőkörben ágvágóollóval vágjuk le a termőágakat, gallyakat, majd azokat összedaraboljuk kisebbre, így tesszük konténerekbe és visszük feldolgozásra – a feldolgozás folyamatát nem mi végezzük. A homoktövis szüret időszaka pont a mezőgazdasági betakarításokkal azonos időpontra esik, ezért nehéz fizetett munkaerőt találni. Így számunkra a leginkább hatékony munkaerő a család és az önkéntes munkára jelentkező barátok.
– Nem is szerepelt a tervei között a gyümölcs üzemi szintű feldolgozása?
– Egyelőre csak saját felhasználásra készítek leveket. Kísérletezgetek, hogyan lehet tartósítani, feldolgozni, finomabbá tenni? Nyáron fantasztikus limonádékat lehet készíteni belőle. A homoktövis velőt vízzel hígítva, mentával, citromfűvel, levendulával, narancskarikákkal kiegészítve kiváló, egészséges üdítőitalt kapunk.
– Hogyan alakul a kész termék sorsa?
– A forgalmazás szintén nálunk landol. Jelen pillanatban a homoktövis velőt tudom értékesíteni, tartósítószer nélkül, natúrlé formájában. Fél literes és háromliteres kiszerelésben. A homoktövisről tudni kell, hogy komoly immunerősítő, erőteljesen vitalizál, energetizál. Járványos időszakokban kifejezetten javasolt megelőzésre, fertőzések kialakulásának kezelésére. Nem verték nagy dobra, de például a csernobili atomkatasztrófa idején nagy dózisban adták az ott dolgozó embereknek, mert radioaktív sugárzás elleni védelme is magas. A „gyümölcsök Királynőjének” is nevezik.
– Milyen jövőbeli lépéseket tervez még?
– Szeretném majd a termék palettát bővíteni, a gyümölcslé és a homoktövis keverékével. Illetve van egy erdő területem is, ahol elég nagy az akácfa állomány, ezért arra gondoltam, egy méhésszel konszenzust kötök a homoktövis és méz társítása érdekében.
Továbbá tervezek még hosszú, egészségben megélt nyugdíjas éveket is!
Puskás Tünde