A piaccsarnok gombavizsgálatát végző szakember rostáján három emberi fogyasztásra alkalmatlan gombaféle akadt ma fenn! Az egyik a sokak számára ismert nagy őzlábgomba mérgező változata a Kerti őzlágomba. Mely, bár első ránézésre nagyon hasonlít az ehető változatra, ha tönkjét megvágjuk, 30 másodperc alatt vörösesbarnára színeződik. Tönkje húsos, nem szálas és hiányzik róla a kígyóbőr mintázat. Kalapjáról a pikkelyek nem söpörhetők le. Fogyasztása gyomor-bélhuruttal (gasztroenteritisszel) hányással, hasmenéssel járhat.

A másik gombaféle ehető változatát a csiperkét szintén sokan ismerik. A fogyasztásra alkalmatlan, mérgező Sárguló csiperke névre hallgató gombát viszont már kevésbé. A Sárguló csiperke küllemre nagyon hasonlít az ehető rokonához, viszont, ha tönkbázist megvágjuk, az rögtön besárgul. Morzsolás hatására pedig vegyszerszagot fogunk érezni. Fogyasztása esetén gyomor-bélhurut, illetve gombaundor tünetei jelentkezhetnek.

A harmadik faj a Rózsáslemezű tejelőgomba volt, mely jellemzően a hazai szürke-fehér nyárral gyökérkapcsolt, tömegesen termő, nagy termetű gomba. Kalapja talajjal szennyezett. Ugyan nem mérgező, de íze ehetetlenül keserű.

A fentiek ismeretében nem éri meg kockáztatni. Alapszabály, hogy azt a gombát, amit kétséget kizáróan nem ismerünk fel, vagy bizonytalanok vagyunk benne, vigyük el szakértőhöz, és csak az ő jóváhagyásával fogyasszuk el! Erre nyújt lehetőséget a Budai utcai piaccsarnok, ahol hétfő kivételével reggel 07:00-tól 08:00-ig és 11:00-tól 12:00-ig ingyenes gombaszakértői vizsgálat áll minden érdeklődő rendelkezésére.